Fönster med spröjs

Med spröjs får huset en mer ombonad känsla. Om du vill ha ett fönster i en gammaldags stil är det definitivt spröjs som gäller.  Det finns en mängd olika fönster med spröjs att välja mellan, men vad passar bäst till just ditt hus? På den här sidan går vi igenom några av de olika alternativen du kommer att ställas inför när det är dags för ett fönsterbyte.

Så många rutor ska fönstret delas upp i

Spröjs började tillverkas på medeltiden. Då var det nämligen alldeles för dyrt för gemene man att ha ett helt "tomt" glas som fönster så man tillverkade spröjsverk som kunde fylla ut rutan.
Spröjs började tillverkas på medeltiden. Då var det nämligen alldeles för dyrt för gemene man att ha ett helt ”tomt” glas som fönster så man tillverkade spröjsverk som kunde fylla ut rutan.

Börja med att fundera över hur ditt fönster ska se ut. Med spröjs delas glasrutan upp i olika mindre glasrutor. De kan vara kvadratiska eller rektangulära till formen. Du kan till exempel välja att ha fyra rutor, åtta, femton och så vidare.

Placering och form

Vill du kan mindre rutor på glasets övre del och stora rutor på den undre? Bred (stående) glasdelande post (”strecket” som skär från topp till botten) eller smal? Ska det gå att ta bort spröjsen eller inte? Det finns oändligt med alternativ att välja mellan.

Tänk på att du också ska välja färg på spröjsen – och den färgen kommer även synas inifrån. Tänk också på att tjockleken på spröjsen kan vara all från 8 till 90 mm. Här gäller det att kolla vad som passar bäst till din fönstermodell. Trä, aluminium och PVC passar nämligen olika bra med olika spröjs. Be din fönsterleverantör om råd i den här frågan.

Olika sätt att montera spröjs

Dekorspröjs: Kan monteras på insidan och på utsidan av fönsterglaset. Många väljer dock att endast montera den på utsidan. Den är avtagbar och kan tas bort vid putsning eller tvättning.

Mellanglasspröjs: Placeras mellan glasen. Underlättar tvättning av glaset, då du inte behöver ta hänsyn till spröjsen alls.

Kittspröjs: Limmas till utsidan av glaset. Insidan är därmed helt fri från spröjs och kan enkelt rengöras. Mer om hur du kittar fönster själv 

Kostnad för spröjs

Priset varierar väldigt mycket beroende på vilken typ av spröjs du väljer. Du kan till exempel köpa lösa spröjs (dekorspröjs) på nätet för allt mellan 200–700 kronor styck. I regel blir det dyrare om du väljer att måla spröjsen i någon specifik färg. Det kostar också något mer att köpa spröjs till 3-glasfönster än till 2-glas.