Guide: Så kittar du fönster

Kitt är själva tätningen som sitter runt fönsterglaset. Det ska göra att värmen inte läcker ut genom springor. Med tiden behöver man kitta om fönster annars torkar, spricker och flagnar kittet.

Vi har sammanställt en liten lista med hur du enklast kittar själv.

Verktyg

Se till att vårda dina fönster och sköt om dem regelbundet så att de inte börjar läcka ut värme.
Se till att vårda dina fönster och sköt om dem regelbundet så att de inte börjar läcka ut värme.

Innan du kan börja applicera nytt kitt behöver du ta bort det gamla. Se till att du har alla verktyg du behöver innan du sätter igång.

Här är en kortare lista på verktyg som kommer till användning när du ska kitta fönster:

  • Kasserat stämjärn
  • Eventuellt en varmluftspistol (gör så att det gamla kittet släpper lättare)
  • Kittkniv att applicera kittet med
  • Fönsterkitt (finns färdigblandad kitt men du kan även blanda själv)

Nu följer en noggrannare lista på hur du kittar fönster.

Kitta fönster steg-för-steg

  1. Börja med att ta loss fönstret och lägg ned det på en plan yta. Ta bort det gamla kittet grundligt. Detta gör du enklast med hjälp av ett kasserat stämjärn och en varmluftspistol. Varmluftspistol går ofta att hyra. När kittet är borttaget kan du ta ur fönsterrutan och stiften.
  2. Nu är det dags att applicera det nya kittet. Efter att kittet är på plats kan du försiktigt lägga ner rutan igen och trycka försiktigt. Se till att du stiftar fast rutan ordentligt runt hela rutan.
  3. Börja lägga i linoljekitt längst med hela falsen, här behöver du inte snåla det är oftast bättre att vara lite extra generös (du drar ändå bort överskottet sedan).
  4. Jämna till kittet och dra ut det genom att använda din kittkniv. Skapa en jämn och fin yta genom att stryka med ett fuktat finger längst kittet.

Det kan verka lite krångligt i början, men efter ett par fönster kommer du garanterat att få in tekniken så det går snabbare. Du får räkna med en tidsåtgång på några timmar per fönster (4-luftsfönster). Om detta känns som en för stor utmaning eller helt enkelt för svårt, finns det gott om erfarna och skickliga firmor att anlita.

Att kitta fönster är lite av en konst så självklart går det snabbare för erfarna hantverkare. Tips: Du kan sänka priset om du förbereder arbetet samt utnyttjar ROT-avdraget. Med hjälp av ROT kan du dra av hela 30 procent av arbetskostnaden.

Saker att tänka på när du ber om en offert från en fönsterfirma