Måla fönster

Det är enkelt att ge sina fönster nytt liv med lite målarfärg. På den här sidan ger vi dig ett par användbara tips som kan vara bra att ta del av innan du sätter igång med fönsterrenoveringen.

Förarbete

Innan du plockar fram färgburk och pensel måste du göra ett noggrant förarbete. Om du bara ska göra en utvändig renovering behöver du inte nödvändigtvis plocka ner dina fönster – men det b

Välj en färg som du tycker passar till fasaden. Sätt igång och måla. Torka bort färgstänk från glaset innan färgen har torkat.
Välj en färg som du tycker passar till fasaden. Sätt igång och måla. Torka bort färgstänk från glaset innan färgen har torkat.

lir betydligt lättare att arbeta om du gör det.

Sätt igång med att:

  • tvätta,
  • skrapa, (få bort alla flagor)
  • slipa,
  • grundolja (har du skrapat så att det blir trärent måste du ha grundolja, annars kan du skippa det)
  • kitta (om det behövs tar du bort gammalt kitt och sätter dit nytt) Här hittar du information om hur du kittar fönster

Måla fönster

Först måste du välja färg. Köp en vattenbaserad färg. Akrylatfärg kräver minst underhåll, men du kan också välja bland olika varianter av oljefärg och linoljefärg. Tänk på att det kan vara fördelaktigt att välja samma fabrikat på grundfärg, täckfärg och olja. Då vet du att de passar ihop. Det brukar också kunna gå att få ”paketpris” för alltsammans.

Har ytan inte varit målad tidigare? Finns det fläckar utan färg? Då måste dessa partier grundmålas. Genom att du grundmålar minskar risken för att dina fönster ska drabbas av vattenskador. Läs instruktionerna på burken om du är tveksam över hur du ska göra. Lättast är det att använda en rund pensel. Det är också lättare att måla jämnt och snyggt om du har tejpat ditt fönster innan.

Så – klar med grundfärgen? Då kan du äntligen sätta färg på dina fönster med täckfärg. Stryk på minst två lager för bästa resultat. Du kan skrapa bort överbliven färg med en rakbladskniv när färgen har torkat.

Obs. När du målar dina fönster ska det helst vara torrt väder, inte allt för varmt, men färgen lägger sig bäst om temperaturen inte sjunker lägre än 7-8°C. Med tanke på detta är det självklart enklast att måla sina fönster under sommarmånaderna.

Ibland räcker det inte att måla om sina fönster – de är helt enkelt alldeles för slitna för att resultatet ska bli bra. Då måste du istället fundera över om du vill renovera dina gamla fönster eller köpa nya?