Olika pris på ditt fönsterbyte

Har du tagit in ett flertal offerter på det fönsterbyte du vill göra i ditt hus och funderar över varför priset är så olika? Eller sitter du just nu och tittar på fönster på nätet och överväger varför det är så olika pris på fönsterbyte och fönster överallt? Det finns vissa faktorer som påverkar hur dyrt ett fönster är, och det finns även faktorer som avgör hur dyrt själva arbetet för att byta fönstren blir.

Några av dess följer här nedanför.

Fönster – spelar roll för ett pris på fönsterbyte

 Fönstrets funktioner och utseende påverkar kostnaden.
Fönstrets funktioner och utseende påverkar kostnaden.

Vilken typ av fönster du väljer till ditt framtida fönsterbyte spelar en stor roll för hur priset för detta kommer se ut.

Här följer några utseendemässiga orsaker till de olika prisnivåerna:

  • Kanske även en funktionsmässig orsak, men hur fönstren kan öppnas, eller om de ens kan det, påverkar priset. Alltså i vilken riktning du öppnar, inåt eller utåt, om fönstret fälls inåt så att det kippas eller lutas (smidigt om du inte vill behöva flytta på krukor på vare sig utsidan eller insidan), eller om det skjuts åt sidan.
  • Fönstrens utsmyckning – spröjs påverkar priset, och det gör även saker som frostade rutor, eller om fönstret ska komma i en annan färg en ”glasfärgat”.
  • Storlek och utformning – generellt gäller såklart större är dyrare, men detta beror också på andra faktorer, såsom om det är ett öppningsbart fönster eller om det är flerglasfönster det handlar om. Udda former är svårare att tillverka, och därmed också dyrare. Måttbeställda fönster av andra mått än standard blir såklart också generellt dyrare.

Isolering och ramar påverkar priset på ett fönsterbyte

En annan faktor runt själva fönstrens utformning som påverkar priset är ramarna och fönstrets isolering. När det kommer till isoleringen så måste man först veta att fönster med ett så kallat lågt U-värde släpper ut mindre värme än fönster med ett högt U-värde. Fönster med låga U-värden kan alltså hjälpa dig att sänka dina uppvärmningskostnader. De är därför generellt dyrare, men kan även höja värdet på ditt hus. Alltså kan de ändå vara ett smart alternativ i längden.

När det gäller ramarna finns det några klassiska alternativ:

  • Träramar – är ett billigt alternativ då man i Sverige har lätt att få tag på råvaran. Isoleringsmässigt är trä bra, men behöver underhåll för att upprätthålla sina funktioner. Vart 7:e -10:e år kan du behöva behandla fönstren samt måla dem.
  • PVC-ramar – är även det ett billigt alternativ, men inte lika bra för miljön som trä. PVC isolerar aningen sämre, men kräver däremot inget underhåll.
  • Aluminiumramar – ganska ovanligt i Sverige, men i formen alu/träramar desto vanligare. Då sitter aluminiumdelen av ramen på utsidan, och skyddar väl mot väder och vind, då aluminium är mycket bra isoleringsmässigt samt inte kräver något underhåll. Träet sitter på insidan av fönstret, och ger ett mjukare intryck än vad aluminiumet skulle gjort. Aluminium är det dyrare ramalternativet.

Titta på offerten

Självklart påverkar även hantverkarens timpris det pris för fönsterbyte som du får. Här kan även förutsättningarna i ditt hus spela roll. Är det krångligt att installera fönstren någonstans, eller om det krävs många arbetare för att installera till exempel ett stort fönster, då blir såklart priset dyrare. Ett annat tips för att komma ner i pris för fönsterbyte är att använda sig av ROT-avdraget. Med det kan du dra av upp till 50 000 kronor för arbetskostnaden vid en renovering på skatten!