Frågor & svar

Vanliga frågor som uppstår när man ska köpa fönster.

Hur väljer jag rätt fönster?

Det gäller att ställa rätt krav när du ska köpa fönster. De ska passa ditt hus och vara av hög kvalité samt isolerande. Det finns, som du säkert har märkt här på sidan, mängder av olika alternativ och möjligheter att välja mellan och att just anpassa ditt nya fönster efter ditt hus blir därför en delikat historia. Men det behöver inte vara så svårt, heller. Följ vår ganska enkla guide, här på sidan, så är du mer än förberedd för att kunna göra ett bra köp! Du kan läsa mer här

Hur ser jag på ett fönster att det är energisnålt?

Det finns en måttenhet som visar på hur mycket värme ett fönster släpper ut och det kallas för U-värde. Har ett fönster ett lågt U-värde så släpper det också ut så lite värme som möjligt, vilket då innebär att du har valt ett fönster som är energisnålt. Idag så står fönster för omkring 35 procent av all värmeläckage i ett hus och gamla fönster är i särklass de absolut sämsta fönstren man kan ha, då de skapades på den tiden då det vad självdrag som var tekniken till att kyla ner ett hus. Med ett byte av dessa fönster så kommer din energiförbrukning att bli betydligt lägre.

Som ett exempel har gamla fönster, 2-glas, ett U-värde på upp till 3,0. När man istället bestämmer sig för att byta fönster till de mer energisnåla så kommer ett sådant 3-glasfönster att ha ett värde på 1,2. Det betyder alltså enormt mycket när det kommer till att spara på energin.

Hur många glas ska jag ha?

Du kan välja mellan: 

3-glasfönster som består av tre glas i fönsterbågen.

2-glasfönster som helt enkelt endast har två glas.

2+1-glas som har två fönsterbågar. I innebågen sitter en 2-glas isolerruta och i ytterbågen sitter ett enkelglas.

1+1-glas som består av två fönsterbågar som har varsitt enkelglas. De är ihopkopplade men kan lätt öppnas. Även här går det bra att sätta in dina persienner.

Det ska du tänka på när du väljer antal glas 

Hur mycket kostar ett fönster?

Priset beror bland annat på vilken glastyp du väljer, hur karmarna ser samt vilken storlek du vill ha på själva fönstret. Räkna med att betala mellan 700 och 3 000 kronor för ett 2-glas fönster. Satsar du på 3-glas istället? Ett glas av den här typen kan gå på mellan 2 000 till 5 000 kronor. På  Fönsterproffs kan du skapa en gratis offert om du vill få en uppfattning om hur mycket just din fönstermontering kommer kosta.