Köpa nya fönster eller renovera?

Är dina fönster gamla? Funderar du på att köpa nya? När det kommer till att byta eller renovera fönster finns det flera alternativ att välja mellan.

Om du köper helt nya fönster slipper du lägga ner tid på att renovera och rusta upp de gamla. Du kan också vara säker på att dina nya fönster kommer hålla lång tid framöver. Om du inte vill byta hela fönstret kan du istället enbart byta ut fönsterrutorna, detta med förutsättning av att fönsterbågarna är i gott skick. Ett tredje alternativ är att helt enkelt renovera och kitta fönster på egen hand eller genom att anlita en hantverkare. Alla de olika alternativen kostar olika mycket och tar olika lång tid.

Visar det sig att dina nuvarande fönster är gamla, slitna och läcker ut mycket värme kan det vara en bra idé att köpa helt nya fönster. Men om fönstren ändå är i relativt bra skick kan det vara värt att renovera och kitta om fönstren, antingen på egen hand eller genom att ta hjälp. Om din bostad är gammal och dina fönster likaså kan det vara extra kul att renovera eftersom fönstren bidrar till husets karaktär. Kanske har du till och med vackra och glasblåsta fönster? Dessa är väl värda sitt jobb.

Renovera fönster – anlita hjälp

Känns det som att det kan vara värt besväret att renovera dina fönster? Kostnaden för att kitta fönster kan vara rätt så hög om du anlitar en professionell firma, men det kan vara värt det. Att kitta fönster innebär att man tätar springan mellan glas och fönsterbåge. Detta är något man har gjort i hundratals år, även om tekniken har förändrats genom tiderna. En erfaren hantverkare kan kitta fönster snabbt och rutinmässigt. Om du själv ska kitta och inte gjort det tidigare kommer det ta betydligt längre tid. Däremot behöver du inte lägga någon större kostnad. Vi har en liten guide på hur du enklast renoverar och kittar fönster själv.

  1. Det första du behöver göra är att lyfta ur fönsterbågen från själva karmen. Skruva av gångjärnen och se till att du lägger dem där du hittar dem.
  2. Nu är det dags att få bort det gamla kittet. Lägg ner fönstret på en plan yta så blir det lättare att arbeta. Börja med att damma av fönstret. Det brukar fungera bra att lossa kittet med en kittkniv eller ett stämjärn. Om kittet sitter hårt kan det vara bra att värma med en varmluftspistol först. Viktigt att använda en skyddsmask när du lossar gammalt kitt eftersom det inte sällan innehåller farliga gifter.
  3. Bakom det gamla kittet sitter stiften, dessa kan du nu komma åt. Dra ut alla stift med hjälp av en tång. Här gäller det att vara väldigt försiktigt eftersom glaset annars kan gå sönder.