Saker att tänka på när du ber om en offert

Vid ett fönsterbyte finns det en mängd faktorer som behöver gås igenom innan det slutgiltiga priset för bytet kan fastställas.

För att förstå vad det är som offereras kan det vara klokt att sätta sig in i vad som är viktigt vid ett fönsterbyte och vad det är som påverkar priset. Det gör det lättare för dig att välja hantverkare som är seriösa och har samma idéer om fönsterbytets om du har.

Här får du information om hur du ska tänka när du efterfrågar en offert.

 

Utbilda dig innan du ber om en offert för ditt fönsterbyte

Det tar inte många timmar att sätta sig in någorlunda i hur  moderna fönster fungerar. Sök på webben och läs om vilka fördelar och nackdelar det finns med olika fönster. Läs på om hur fönsterramar, isoleringsförmåga, säkerhet och utseende påverkar fönstrens slutpris. Då vet du också vad du kan förvänta dig att dina fönster ska kosta när du sedan läser offerter. På så sätt kan du avgöra om någon försöker sälja fönster för ett merpris till dig, eller om hantverkaren försöker sälja fönster till dig som du egentligen kanske inte har bett om.

Be om offerter från flera hantverkare

När du känner att du har lite koll på hur det här med fönster fungerar är det dags att be hantverkare om offerter.

Här gäller följande:

  • Var övertydlig med vad det är du vill – utseende, ramar, isoleringsförmåga, slutstädning, målning – allt du vill ska ingå, skriv med det i offertförfrågan.
  • Be gärna hantverkaren komma hem till dig för att mäta fönstren, samt för att analysera hur väggarna runt fönstren är uppbyggda. Detta kan nämligen påverka det slutgiltiga priset för både fönster och installation. Det blir enklare för hantverkaren att skriva en tydlig och mer exakt fönsterbyte-offert om denna har alla fakta.
  • Be om offerter från flera hantverkare och jämför deras offerter. Verkar någon ha ett lockpris? Känns priset rimligt i förhållande till det arbete som utförs? Kan du se var alla kostnader kommer ifrån?
  • Be hantverkaren att direkt räkna på ROT-avdraget i offerten. Då får du ett slutpris som stämmer överens med vad du antagligen kommer få betala. Med ROT-avdraget kan du nämligen få upp till 50 000 kr i avdrag på skatten för renoveringsarbeten som utförs i ditt hus.

Göra själv istället för att anlita proffs?

Det är såklart en stor kostnad att byta fönster. Har du de hantverkarmässiga kunskaperna som krävs för arbetet kan du såklart byta fönster själv, men det är endast då det rekommenderas. Ett sämre utfört arbete kan nämligen påverka priset på ditt hus negativt, samt eventuellt leda till förhöjda värmekostnader och fuktproblem. Satsa på att leja bort arbetet om du vill känna dig trygg i att det utförs på ett korrekt sätt. Utbilda dig själv i ämnet först, så har du alla möjligheter att bli nöjd med ditt fönsterbyte!