Kan inte renovera fönster

Träkarmar kan du enkelt ge nytt liv med lite ny färg.
Träkarmar kan du enkelt ge nytt liv med lite ny färg.

Att renovera fönster kan bli en dyr kostnad, en ganska dyr kostnad, eller en mindre dyr kostnad. Detta beror helt på vad du har för fönster nu, om du helt vill byta ut dem, eller bara renovera upp dem. Men vad är det då som avgör kostnaderna för en fönsterrenovering, och varför?

Renovera själv eller byta ut?

Beroende på vad du har för ramar på dina nuvarande fönster, hur skicket är på dem, är det olika svårt att renovera fönstren.

Egentligen är det bara träfönster som är verkligt möjliga för en lekman att renovera själv, och dessa behöver då skrapas och målas om.

Eventuellt kan man även se över gummilisterna för att se om något behöver tätas.

Aluminiumramar och PVC-ramar, som är de andra två vanligaste typerna av ramar på fönster i Sverige, är underhållsfria.

Det händer dock att även dessa typer av ramar missfärgas eller slits, och då är det i princip lika bra att byta ut fönstren helt.

Går det inte att renovera dina fönster?

Annat att tänka på om du ska köpa nya fönsterramar är:

  • Trä – håller en hyfsad isolering så länge det underhålls. U-värdet, alltså måttet på hur väl fönstret isolerar, blir sämre (högre) med slitage. Trä är billigt i inköpspris, men kräver nästan treglasfönster för att komma ner på riktigt låga U-värden.
  • Aluminium – det dyrare alternativet på grund av höga tillverkningskostnader. Fördelen med aluminium är estetiken, där man kan få riktigt tunna fönsterkarmar och ändå uppnå stabilitet i fönstret. Isolerar inte superbra, men är som sagt underhållsfria.
  • PVC – plastramar, som i tillverkningen är något av en miljöbov, men som isolerar bra. Är billiga i inköpspris och kräver som sagt inget underhåll, mer än en avtorkning någon gång ibland.

Byta istället för att renovera fönster – vad påverkar då kostnad?

Utöver ramarna finns det andra aspekter som spelar roll, speciellt om du ska byta fönster helt. Generellt är det smart att försöka göra din nya fönster tätare än de du har nu, så att du kan minska på dina uppvärmningskostnader i samband med fönsterbytet. Där kan det alltså på sikt löna sig att satsa på lite dyrare, men bättre fönster (ur en isoleringssynpunkt).

Annat som spelar roll är:

  • inåtgående eller utåtgående fönster
  • form och storlek
  • beslag.

I Sverige har det länge varit vanligt länge med utåtgående fönster som hänger i sidled till exempel, men dessa är ur energisynpunkt och säkerhetssynpunkt sämre än inåtgående.

Byta själv eller hyra in någon för att renovera fönster?

Kostnad och tid är två aspekter som bör övervägas när det gäller just att göra arbetet själv eller att leja bort det till proffs. Är du en riktigt kunnig hemhantverkare (och har fönster som kan renoveras) kan du absolut byta fönster själv, men räkna med att det tar tid. Det är önskvärt att se till att dina fönster blir fackmannamässigt gjorda, dels för U-värdets skull, men även för ett framtida värde på huset vid en försäljning.

Att renovera fönster kan bli en stor kostnad om du väljer att leja bort arbetet, men det finns hjälp att få. Kolla upp hur mycket ROT-avdrag du kan få för renoveringen! Det finns möjlighet att få upp till 50 000 kr. per husägare i avdrag för själva arbetskostnaden.