Kostnad för att renovera fönster

Något som många villaägare inte älskar är att renovera fönster. Att skrapa, olja, måla och fixa är något som tar mycket tid. Tursamt nog finns det väldigt många skickliga hantverkare och målare som gärna utför jobbet åt dig. Frågan är bara: vad blir det för kostnad för att renovera fönster?

Kostnaden

Givetvis kommer du undan billigare om du utför jobbet på egen hand. Men om du inte känner att du har tid eller ork, eller för den delen är tillräckligt händig, kan det vara bekvämt att överlåta renoveringen åt en professionell firma.

Renoveringskostnaden behöver faktiskt inte bli särskilt dyrt, du kan nämligen utnyttja ROT-avdraget. Exakt hur mycket du får betala varierar beroende på bland annat:

Om kittet har börjat lossna eller träet har spruckit är det dags att renovera dina fönster.
Om kittet har börjat lossna eller träet har spruckit är det dags att renovera dina fönster. Kostnaden beror på hur omfattande renoveringen är.
  • Storleken på dina fönster
  • Typ av fönster, exempelvis 2- eller 3-glasfönster.
  • Vart i landet du bor. Renoveringskostnaden är högre i storstäderna.

Hantverkarens timpris för att renovera fönster

En målare tar någonstans mellan 300 – 600 kronor i timmen, ett pris som då inkluderar moms. Detta är alltså innan du utnyttjar ROT-avdraget.

Oftast kommer du och målaren fram till ett fast pris för alla fönster redan innan jobbet påbörjas, eller så kan målaren göra en tidsuppfattning. Då betalar du istället ett timpris. I regel tar det två till fyra timmar att fixa ett fönster beroende på hur omfattande renoveringen är.

Letar du efter andra alternativ? Du kan till exempel också anlita en hantverkare som fixar själva grundarbetet på fönstret, det vill säga skrapning, kittning och liknande, medan du sedan utför målarjobbet själv.

Hur länge håller mina fönster?

Hur länge ett fönster håller är svårt att svara på eftersom det helt och hållet beror på vilken fönstertyp det är. PVC-fönster, alltså plastfönster, har till exempel visat sig mycket hållbara och det är svårt att ens säga hur länge de kan hålla i och med att så få gått sönder. Plastfönster har använts sedan 30-talet i Tyskland och dessa håller fortfarande. Men förutom att själva materialet spelar roll handlar skicket av ett fönster oerhört mycket om underhåll.

Om du är noggrann med att underhålla dina fönster kan de hålla väldigt länge. I regel uppemot fyrtio år oavsett fönstertyp.

Om skicket är alldeles för dåligt kan det dock hända att det inte är lönsamt att renovera dem. Då kan det vara bättre att byta ut dina fönster helt istället.

Så mycket kostar nya fönster

Är det värt att renovera fönster själv eller inte?

Att renovera och måla om sina fönster är något de flesta kan göra. Du behöver endast läsa på lite i vilken ordning du ska göra vad. När det kommer till material är det inte heller särskilt dyra produkter du ska ha. Visst, ju större hus och ju fler fönster, desto mer målarfärg behövs. Men i övrigt handlar det om saker som skrapor, penslar, målarfärg, tvätt och kitt. Du kan ofta återanvända produkterna år efter år om du sköter om dem.

Men frågan är – har du tålamodet som krävs? Det tar tid att måla fönster. Det är också viktigt att du kan genomföra arbetet på ett hantverksmässigt sätt, det vill säga, inget går fel med isoleringen. Om dina fönster börjar läcka värme kommer nämligen kostnaden för att värma upp ditt hus stiga betydligt.