Dags att byta fönster på vintern?

Det är när temperaturen börjar sjunka utomhus som de allra flesta upptäcker att deras fönster inte isolerar som de ska.

Men går det verkligen att byta fönster på vintern? När det är snö och minusgrader?

Saker att tänka på

Självklart går det att byta sina fönster även under vintermånaderna, även om det medför ett par extra saker att tänka på vid själva bytet:

Det krävs lite extra planering att byta fönster på vintern.
Det krävs lite extra planering att byta fönster på vintern.
  • Se till att byta fönster i ett rum i taget för att minska värmeutsläppet. Det är inte särskilt kul att bo i ett hus som är iskallt. Ska du inte genomföra bytet själv? Då kanske det är skönt att planera in en weekend eller bo hemma hos en vän medan arbetet pågår?
  • Montera bort och montera dit i samma veva. Det säger sig själv, kanske – men se till att ha ditt nya fönster redo bredvid ditt gamla innan du monterar bort det. Sätt sedan dit det nya fönstret och isolera på en gång. Du kan fixa resten när fönstret är på plats.
  • Om du ska renovera dina gamla fönster (och inte köpa nya som du kan byta med) kan du använda fönsterparaplyn som du sätter över fönstergluggen. Dessa finns bland annat att köpa på leifarvidsson.se. Kostnaden ligger på cirka 2000–5000 kronor. Om du inte vill köpa ett fönsterparaply kan du istället tillverka så kallade ”blindfönster” som du kan sätta i fönstergluggen medan du jobbar. Plywood och cellplast brukar kunna isolera tillräckligt.

Så lång tid tar det

Att byta fönster är en ganska snabb procedur när du väl har allt material, det vill säga, fönster och verktyg införskaffade. Att få upp ett nytt fönster som du (eller hantverkaren) isolerar tar endast ett par minuter.

Detta gör att värmeförlusten inte blir särskilt stor på det hela taget.

Hur lång tid det tar för dig att renovera fönster beror helt och hållet på hur mycket det är som ska göras och vad du har för tidigare erfarenheter av en fönsterrenovering. I ett normalstort hus brukar det ta hantverkare runt två veckor att få klart hela renoveringen.

Obs. om du ska måla om fönsterna själv är det smart att välja en snabbtorkande färg i det här fallet.

Kostar det extra att byta fönster på vintern?

Självklart förekommer det merkostnader som kan göra att priset blir högre på vintern än på sommaren. Du måste införskaffa fönsterparaply (eller ”blindfönster”) och uppvärmningskostnaden kommer även höjas något under den här perioden.

En hantverkare tar mellan 450–700 kronor/timmen. Be om offerter från flera olika fönsterfirmor och fråga hur lång tid de uppskattar att just ditt fönsterbyte kommer ta. Tänk på att du får dra bort 30 procent av arbetskostnaden i ROT-avdrag.