Så viktigt är utseendet på dina fönster

Välj fönster som passar till huset utseende. Om du har ett gammalt hus kan du använda instickskarmar. Dessa används när man vill byta fönster med minsta möjliga påverkan på huset.
Välj fönster som passar till huset utseende. Om du har ett gammalt hus kan du använda instickskarmar. Dessa används när man vill byta fönster med så lite påverkan på huset som möjligt.

Det finns såklart många anledningar till att du vill byta fönster. Kanske vill du utöka fönsterytan och få in mer ljus i hemmet? Kanske vill du byta de där sjuttiotalsfönstren i den gamla artonhundratalsvillan till mer tidsriktiga fönster? Vill du göra hemmet mer energismart? Snyggare?

Det är viktigt att köpa fönster som passar till just ditt hem – både vad gäller funktion och utseende.

Välj fönster som passar till huset arkitektur

När det kommer till fönstrets utseende är det klokt att börja fundera över vilken typ av ram fönstret ska ha. Har du till exempel gamla fönster som måste bytas? Då kan det vara bra att rådfråga en arkitekt innan fönsterbytet. Arkitekten kan hjälpa dig att hitta nya fönster som är så lika original som möjligt. (Husets värde kan sänkas betydligt om du väljer fönster som inte är tidsenliga med ditt hus).

I fönsterbutiken kommer du sedan snabbt se att trä, PVC och aluminium är de vanligaste alternativen som du har att välja bland.

Trä och PVC är generellt billigare än aluminium. PVC och aluminium kräver inget underhåll, men det gör trä. En fördel med trä är däremot att det isolerar bättre.

Om du ska byta dina gamla fönster mot moderna fönster är det viktigt att komma ihåg att tjockleken på bågen kommer att vara annorlunda. Nu för tiden produceras nämligen fönster som är relativt tjocka eftersom att det isolerar bättre och därmed också ger ett bättre U-värde.

Utseendet på dina fönster påverkar självklart priset

  • Träfönster kostar mellan 1000–3000 kronor i inköpspris. Tänk på att det ofta kräver 3-glasfönster för att komma ner på riktigt låga u-värden.
  • Aluminiumfönster är det dyrare alternativet på grund av höga tillverkningskostnader. Ett fönster kostar mellan 3000–8000 kronor. Fördelen med aluminium är estetiken, där man kan få riktigt tunna fönsterkarmar och ändå uppnå stabilitet i fönstret. Det isolerar inte superbra, men är som sagt underhållsfritt.
  • PVC-fönster är billiga i inköpspris och kräver som sagt inget underhåll utöver någon avtorkning ibland. Prislappen brukar bli runt 1000–3000 kronor. Det kan vara bra att tänka på att det är plastramar som i tillverkningen är något av en miljöbov.

Det påverkar priset på ditt fönsterbyte

Spröjs eller inte?

Med spröjs delas fönstret upp i mindre kvadrater. Tycker du att det är snyggt? Då kan vara värt att fundera över U-värdet innan du bestämmer exakt hur spröjsen ska se ut. Med spröjs högs nämligen U-värdet; fönstret släpper alltså ut mer värme. Detta kan bland annat lösas genom att endast sätta spröjs på ytterglaset. Kolla vilket alternativ som passar bäst till just ditt hus!

Fundera också här över om du vill måla spröjsen i någon färg? Det kan skapa en snygg kontrast mellan fasad och fönster.

Bestäm hur fönstret ska öppnas

Det finns en mängd olika sätt att hänga fönster, i överkant, underkant, från vänster eller höger sida, och så vidare. Fundera över hur (eller om) fönstret ska kunna öppnas. Om du vill slippa plocka bort blomkrukor och dylikt varje gång du ska få upp fönstret ska du kanske investera i dreh-kip-fönster? Dessa kan man både öppna inåt, men även ”fälla” eller ”kippa” utåt.

Hitta en bra montör för dina fönsterbyten

Det kan även vara klokt att prata med en fönsterfirma om ditt framtida fönsterbyte. Ofta har fönsterfirmorna många bra råd att komma med och kan hjälpa dig med tips angående vilken typ av fönster som passar bäst till ditt hus.

Några saker att tänka på när det gäller att hitta montörer till dina fönsterbyten är

  • Ta in offerter från flera firmor innan du bestämmer dig. Jämför dem mot varandra och väg för- och nackdelar med de olika alternativen. Kanske är det lite dyrare alternativet ändå bäst, eftersom det ingår mer i det?
  • Kontrollera alltid så att moms ingår i offerten – det är annars en tråkig extrakostnad som du inte vill upptäcka senare.
  • Använd dig av ROT-avdraget. Be hantverkaren att räkna på det redan i offerten!