Arbetskostnaden för ett fönsterbyte

Vid ett fönsterbyte är det ett flertal olika faktorer som avgör hur högt slutpriset på bygget kommer att bli. Med det sagt så är fönsterbyten generellt inte en billig historia, utan snarare en renovering som man endast gör en gång per hus.

Själva arbetskostnaden är en stor del av summan

Gör research och räkna på din budget innan du anlitar en hantverkare till ditt fönsterbyte.
Gör research och räkna på din budget innan du anlitar en hantverkare till ditt fönsterbyte.

Är du hantverksmässigt begåvad och har stor koll på hur du gör ett fönsterbyte på ett fackmannamässigt sätt?

Grattis, då kan du antagligen komma ner rejält i pris.

Arbetskostnaden vid ett fönsterbyte är nämligen en stor del av slutsumman.

Viktigt att tänka på här är just att du verkligen bör ha koll på vad du gör när du ska byta fönster. Ett dåligt utfört arbete kan påverka dina uppvärmningskostnader negativt och även påverka ett framtida värde på ditt hus vid en försäljning negativt. En köpare som köper ett hus med fönster som inte är täta behöver ju troligtvis byta fönstren snart igen.

Så hur mycket kostar en hantverkare?

Detta beror givetvis på vem/vilka det är som du anlitar. I regel får man räkna med att betala runt 1000 kronor per fönster – exklusive materialkostnader. Det brukar ta två till fyra timmar att byta ett fönster.

Tänk på att arbetskostnaden självklart blir större om du ska renovera dina fönster. Då måste hantverkaren bland annat skrapa, slipa, kitta, plocka bort beslag, olja, spackla, måla sätta dit beslag, tvätta fönstret och så vidare.

En totalrenovering kan landa på 25 000-30 000 kronor per fönster.

Ett tips här, för dig som känner att du inte klarar av att genomföra ett fönsterbyte själv, är att använda dig av ROT-avdraget för att komma ner i arbetskostnader. Med ROT-avdraget kan du få avdrag på upp till 50 000 kr för just arbetskostnaden.

Tips på hur du kan sänka kostnaderna för ditt fönsterbyte

I förra stycket fick du ju redan tipset att använda dig av ROT-avdraget inför ett fönsterbyte, eftersom detta är precis en sådan renovering som godkänns i ROT-systemet.

Utöver det kan du:

  • Ta in ett flertal olika offerter – för att kunna jämföra och se vad du får i priset från olika företag.
  • Välja fönster som har billigare tillverkningsmaterial, som till exempel träfönster.
  • Välja standardfönster, då dessa kommer ner i pris i förhållande till måttbeställda fönster.
  • Leta billiga fönster på nätet, då det ibland kan dyka upp stora partier.
  • Läs på om hur fönster fungerar och om vad det kostar med ett fönsterbyte, så att du köper kvalitativa fönster som gör att du på lång sikt kan sänka dina kostnader för uppvärmning samt öka värdet på ditt hus!